Finnish Internet Forum ja EuroDIG Tampereella 2023

Tämän vuoden Finnish Internet Forum pidettiin 19.6. Tampereella. Se oli samalla yksi Euroopan alueellisen internet-foorumin EuroDIG:n esitapahtumista ns. ”0-päivänä”, johon sisältyi myös  EuroDIG:n  avajaisistunto. EuroDIG:n varsinaiset työistunnot olivat 20.-21.6. Tilaisuuksien isäntä oli Tampereen yliopisto yhteistyössä muiden tahojen kanssa, joista mainittakoon Ulkoministeriö, Suomen Internet-yhdistys, Electronic Frontier Finland, TIVIA ja  Yleisradio sekä Internet Society/Internet Foundation.

Finnish Internet Forumin avasi Electronic Frontier Finlandin puheenjohtaja Leena Romppainen, joka myös toimi sen moderaattorina.  Tervehdyssanat esitti (viimeisenä virassaolopäivänään) Sanna Marinin hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, joka sen jälkeen asettui tietokirjailijan rooliin Yrjö Länsipuron haastateltavana ajankohtaisesta kirjastaan ”Datakapitalismi kriisien maailmassa”. Kirja on Harakan mukaan kertomus siitä, mitä hän oppi ministerinä ollessaan.  (Englanninkielinen käännös on ladattavissa ilmaiseksi hänen verkkosivultaan).

Foorumin toisessa osiossa paneuduttiin tekoälyn eettisiin ongelmiin, joista Tampereen yliopistossa oli koottu erittäin ajankohtainen tutkimuspaketti. Sen esittelivät Tampereen yliopiston sosiaalifilosofian professori Arto Laitinen ja tohtoritutkija Arto Laitinen, ja sitä kommentoivat Turun yliopiston tutkijatohtori Salla Westerstrand, Digi- ja väestötietoviraston johtava asiantuntija Marko Latvanen ja Microsoft Finlandin yhteiskuntasuhdejohtaja Susanna Mäkelä. Tuoreet terveiset EU:n tekoälylainsäädännön valmisteluista toi europarlamentaarikko Mia-Petra Kumpula.

Viimeisenä aiheena etsittiin Fediverse-vaihtoehtoja Twitterille ja muille jättialustoille, myös mitä tulee valtion ja muiden julkisyhteisöjen viestintään.  Alustajana oli Jyväskylän yliopiston yliopistonlehtori Jonne Arjoranta, ja hänen esitystään kommentoi Ulkoministeriön digitaalisaation ja uusien teknologioiden teemasuurlähettiläs Stefan Lindström.

Finnish Internet Forumin tallenne on katsottavissa Internet Societyn  Livestream-palvelusta https://livestream.com/internetsociety/fiforum2023

Tampereen kaupunki kutsui internet-foorumien osanottajat raatihuoneelle, missä vastaanoton isännöi apulaispormestari Pekka Salmi.